Hoe ga je om met collega’s die vrijwel nooit (meer) op kantoor komen?

Hoe ga je om met collega’s die vrijwel nooit (meer) op kantoor komen?
Annette Looyestijn

Hoe is het hybride werken in jouw team belegd?

Mag iedereen zelf bepalen hoeveel er thuis en/op kantoor gewerkt wordt? Hebben jullie één of meerdere vaste dagen per week dat iedereen op kantoor is? Of heb je geen idee en doe je maar wat?

Thuis productie draaien

Thuis word je vaak minder afgeleid, het werk gaat lekker snel – de wasjes kunnen worden gedraaid, tussendoor wordt er gesport en de kids kunnen zonder stress weggebracht of opgehaald worden. De ‘productiecijfers’ zijn door het thuiswerken de afgelopen jaren in sommige teams zelfs gegroeid. Maar werken in een dienstverlenend team is meer dan alleen productie draaien. Het vraagt om samenwerking, werk van elkaar overnemen, nieuwe werkmethoden implementeren of verzinnen, lol hebben, vertrouwen. Daarvoor is het ook nodig om elkaar op kantoor te ontmoeten.

Er zijn leidinggevenden of organisaties die geen norm opleggen qua kantoordagen. Die keuze wordt bij de medewerkers gelegd, met als gevolg dat sommige medewerkers ervoor kiezen eigenlijk nooit meer op kantoor aanwezig te zijn, alleen bij een maandelijks verplicht werkoverleg. En als er nooit iemand op kantoor is, is er voor de collega die dat best zou willen, ook geen meerwaarde om er te zijn. En zo houd je de afstand (tot elkaar) in stand.

Misschien zijn er in jouw teams ook geen afspraken, maar voel je aan alles dat je wél op kantoor wordt verwacht. Ook geen fijne situatie.

Maak afspraken

Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar ‘heb het erover’. In veel teams zijn er geen duidelijk afspraken gemaakt en begint het nu te wringen. Onuitgesproken verwachtingen, alle vrijheden, maar wel de keerzijde ervan ondervinden qua verbinding in het team, toch weer die filestress. Echt, maak die afspraak met je collega’s en spreek naar elkaar uit wat ervoor nodig is om van het hybride werken in jullie team een succes te maken. Zowel voor de inhoud van het werk als voor de sfeer en samenwerking. Helderheid hierover is aantrekkelijk en uiteindelijk de sleutel voor succes en een betere sfeer!

Meer tips over hoe je van het hybride werken in jullie team een succes kunt maken? Ga naar https://www.kairos-consultancy.com/bedrijfsontwikkeling/