Easy peasy, toch?

Easy peasy, toch?
Annette Looyestijn

Een leuke energieke spelvorm die we graag als metafoor voor samenwerking inzetten tijdens onze teamworkshops is ‘de heliumstokken’.
Je hebt er weinig voor nodig, alleen een paar stokken en wat ruimte.

Je verdeelt het team in twee groepjes en de opdracht is simpel:
Elke groepje krijg een lange stok om op hun uitgestrekte middelvingers te leggen.
Het doel: de stok zo snel mogelijk naar de grond brengen.
De snelste groep is de winnaar!
De enige voorwaarde is dat iedereen continu met beide wijsvingers contact moet houden met de stok. Als het startsein gegeven is gaan de groepen van start.

Easy peasy, toch?

Dat blijkt in de praktijk toch niet altijd mee te vallen. Want ondanks dat iedereen dezelfde intentie heeft en écht wel z’n best doet, gebeurt er vaak van alles behalve dat die stok netjes recht naar de grond gaat.
De oefening heet ook wel ‘heliumstokken’ omdat het soms lijkt of hij vanzelf naar boven zweeft in plaats van naar beneden. En eerlijk, soms vraag ik me ook af of er lachgas in zit want het levert echt hilarische situaties op. Heel vaak gaat de stok scheef, rolt hij om of belandt het groepje een paar meter verderop in de ruimte.

Veel groepen schieten gelijk in de actiemodus omdat ze willen winnen en denken dit te bereiken door snel aan de slag te gaan. Soms neemt iemand als vanzelf de leiding, soms wordt het een waar kippenhok.
Wat als facilitator geweldig is om te zien, is hoe de verschillende teamleden met elkaar omgaan als de stress wat oploopt (omdat die stok maar niet naar de grond schijnt te willen).
Niet zelden hoor ik uitspraken als: “Ja maar jíj duwt de stok omhoog” of “Ik was het echt niet hoor!”. Sommige groepen worden enorm creatief. Proberen steeds iets nieuws. Anderen proberen hetzelfde gewoon steeds opnieuw. De een gaat harder schreeuwen, de ander haakt af. Het is net echt. Alles wat je bij een ‘echte’ samenwerking tegenkomt komt ook hier voorbij.

Afgelopen week gebeurde er iets moois. Ik begeleidde een groep young professionals die de rust zelve waren bij de opdracht. Er werd even kort een plan gemaakt en toen veel in stilte afgestemd. Niemand overstemde een ander en ze waren binnen no-time klaar met de opdracht. “Wat was hier precies moeilijk aan?” was de vraag.
Wow.
Dat geeft hoop.

Enthousiast geworden? Probeer het ook eens met je team.
Geen lachgas nodig, allen een paar duimstokken van de bouwmarkt.