Drie redenen waarom de Netflixserie Cheer het ideale voorbeeld geeft voor jou en je team

Drie redenen waarom de Netflixserie Cheer het ideale voorbeeld geeft voor jou en je team
Annette Looyestijn

Er staat weer eens een nieuwe verslavende serie op Netflix. Dit keer is het een documentairereeks over het cheerleadersteam van Navarro College in het kleine plaatsje Corsicana (Texas). Ik heb hem in twee dagen gebinged.

Cheer is het ideale voorbeeld van hoe je met teamspirit en samenwerking tot bijzondere prestaties kunt komen.

De serie volgt het cheerleadersteam in de voorbereidingen naar het nationale kampioenschap in Daytona Beach (NCAA Collegiate Cheer and Dance Championship). Het team won deze wedstrijd al een paar keer en wij als kijker worden meegenomen in de intensieve trainingen en voorbereidingen. Maar ook in de persoonlijke verhalen van een aantal leden uit het cheerteam.

De serie is sowieso het kijken waard als je wilt zien hoeveel deze jonge mensen over hebben voor elkaar, de sport én als je klaar bent om je te verbazen over de ongelooflijk knappe stunts (en helaas ook de blessures en valpartijen die daarbij horen… au!)

Naast vermakelijk vond ik deze serie ook enorm inspirerend! Want elk team kan iets leren van de cheerleaders, ook als je werk niet uit salto’s achterover bestaat. Drie voorbeelden.

1.   Ieder team heeft een Jerry nodig

Jerry is de ‘good guy’ uit het team. Jerry heeft geen makkelijke jeugd gehad. Hij verloor op 16-jarige leeftijd al zijn moeder. Wat daarnaast opvalt, is zijn aanstekelijke glimlach en met zijn overgewicht lijkt hij niet meteen de beste atleet (maar laat je daar niet door misleiden). Maar het allerbelangrijkste is: Jerry is het hart van het team.

Hij is zo’n positief en enthousiast persoon. Hij moedigt ieder teamlid persoonlijk aan en brengt sfeer en positiviteit. Daardoor is zijn aanwezigheid ook zo belangrijk voor het team. Hij is het fundament. Bovendien is het in het hele cheerteam vanzelfsprekend dat, ook als je niet op de mat staat, je elkaar aanmoedigt. En die positieve aanmoedigingen hebben zo veel impact.

Hoe vaak voeg jij een beetje Jerry toe aan je team? En wat zou er gebeuren als jullie elkaar vaker zouden aanmoedigen?

2.   We zijn allemaal leiders en kunnen allemaal het verschil maken

Natuurlijk heeft het cheerteam ook een leider: coach Monica. Een strenge maar betrokken vrouw die het team pusht en pusht (met succes). De teamleden hebben alles voor haar over. Zij krijgt veel respect. Maar niet alleen zij fungeert als leider en aanjager. In de serie zie je steeds iemand anders uit het team de leiding nemen. Niet alleen Monica doet dat. Zij geeft daar ook de ruimte voor. Teamleden geven een positieve speech, delen een persoonlijk verhaal met struggles of brengen humor in. Deze manier van eigenaarschap tonen zorgt ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk houdt voor de prestaties en de teamsfeer.

Hoe is dat in jouw team? Neemt ieder teamlid evenveel verantwoordelijkheid voor jullie teamdoel?

3.   Iedereen in de piramide is even belangrijk

Ik kende zelf dit soort cheerteams nog niet, maar een belangrijk onderdeel van het optreden is de piramide: letterlijk een pyramide gebouwd van alle teamleden. Iedereen heeft zo zijn plek en zijn aandeel.

Niemand kan even achterover leunen, of niet opletten, want dan gaat het meteen fout (met soms desastreuze gevolgen). De meiden moeten zelfs zo veel vertrouwen hebben in hun teamgenoten, dat ze zich zonder te kijken van grote hoogte in hun armen laten vallen.

Ook in organisaties werkt het zo. Het team is zo sterk als de zwakste schakel. Ieder individu is nodig om succes te behalen (iedereen is onderdeel van een piramide). Want jouw gedrag heeft altijd effect op dat van een ander (werktechnisch of qua houding en sfeer).

Besef je dat jouw gedrag altijd effect heeft op een ander? Ook als je heel individueel werk hebt. En kunnen je teamleden altijd op jou vertrouwen?

Ik heb mijzelf in ieder geval voorgenomen meer te cheeren. Meer te cheeren voor mijn collega’s, medeondernemers en klanten. Doe je mee?

De trailer voor de liefhebbers