Van klein denken, is nog nooit iemand groot geworden

Van klein denken, is nog nooit iemand groot geworden
Annette Looyestijn

Vandaag gaat het over de uitspraak:
“Van klein denken, is nog nooit iemand groot geworden.”

Ik zie het zo: Het zijn je gedachtes die bepalen wat je doet.
En als je het voorstellingsvermogen niet hebt, dat iets kán, zul je het ook nooit gaan doen. En dat doet een beetje aan Disney denken: “If you can dream it, you can do it“,

Wat ik tijdens coaching veel tegenkom is dat we onze focus veel te smal hebben staan. En dat is één van de redenen waardoor coachees soms niet verder komen. Het is heel fijn om hen te helpen de focus te verbreden met een hele simpele truc: tien oplossingen bedenken.

Op het moment dat iemand mij een vraagstuk voorlegt en zegt: Hier kom ik niet uit. Zie ik vaak dat iemand zijn of haar gedachtes convergeren. Maar wat je ‘mind’ eigenlijk had moeten doen is divergeren. Je hoofd moet zich openen. Ik zeg dan altijd: We gaan nu tien oplossingen voor dit probleem bedenken, dat door de klant wordt gesteld

Dat doen we door te brainstormen. Je kent de regels van brainstormen: je mag niet iemands idee kraken. Kom maar met een beter idee of een ander idee. Het is in mijn leven nog nooit voorgekomen dat we geen tien oplossingen konden bedenken.

Zo pak ik het aan: Ik vraag aan de klant één oplossing te bedenken. Ik bedenk er één zelf. Dit blijven we doen totdat we 10 oplossingen hebben En zo bouw je de oplossingen als het ware op. En je ziet aan het eind – mijn klanten staan elke keer versteld – dat ze ook die tien voorbeelden hebben.

Maar dan ben je er nog niet, want nu wordt het interessant. Wil je ze operationaliseren? Dan moet je een combinatie maken van dingen die je genoemd hebt. En er komt altijd een oplossing uit.

Dat vind ik mooi om te zien – ook kijkend naar onze rol als coaches – om samen met onze klant, die breder visie te bekijken. Want in je eentje is dat best lastig.

Je kunt zeggen: iemand die een probleem ervaart, heeft dat in zijn perceptie. Hij of zij loopt – door de manier van kijken – tegen het probleem aan. Als je tegen een probleem aanloopt dan vernauwt je geest zich terwijl deze zich juist zou moeten openen. Je kunt het ook als volgt zeggen je gaat convergeren als juist zou moeten divergeren.

Er zit ook een mooie biologische metafoor in “Van klein denken, is nooit iemand groot geworden”. Want je moet groot worden in het leven, groeien. Maar je moet ook mentaal groeien, en die kant pakken we vaak wat minder. En dat is het leuke met coaching: om het er samen over te hebben.