NIVEA – Arjens filosofie

NIVEA – Arjens filosofie
Annette Looyestijn

Iedereen kent waarschijnlijk het ronde blauwe doosje “NIVEA for men”. Maar het gaat niet om wat erin zit: het gaat dit keer om de verpakking. En het gaat om de afkorting ‘NIVEA’.

‘NIVEA’ is een afkorting die je heel goed kunt gebruiken, voor iets wat we heel makkelijk doen. Dat is namelijk vooronderstellingen te maken over wat onze gesprekspartner denkt, of wat een klant denkt, of wat wie dan ook denkt. En deze afkorting waarschuwt je daarvoor.

Want ‘NIVEA’ staat voor: Niet Invullen Voor Een Ander.

Voordat dit blog er kwam, deed ik hetzelfde. Want ik dacht dat elke lezer dit begrip wel zou kennen en het daarom niet interessant zou zijn om er iets over te schrijven. Maar dat bleek bij een korte navraag niet zo te zijn…

En daar ligt nu juist de crux. Je kan iets weten. Maar het dan toepassen, is iets heel anders.

Je kunt mensen heel goed het principe van NIVEA uitleggen, dat ze het niet moeten doen. En één minuut later, doen ze het toch. Dan zeggen ze: ja, maar dit is toch echt zo.

En natuurlijk zijn er ook praktijkvoorbeelden van mezelf. Zoals bijvoorbeeld bij een klant laatst: Het duurde heel lang voordat  afspraken in werden gepland. Op het moment dat ze eindelijk waren ingepland, kreeg ik voor de eerste afspraak – krap een half uur voordat de meeting begon – opeens ‘afspraak geweigerd’ in mijn inbox.

Toen had ik echt zoiets van: Hallo! Laat dan op z’n minst even weten waarom je het op het laatste moment afzegt. Of plan even een nieuwe afspraak in. En dat gebeurde niet. Dus dat heb ik echt ingevuld als: hij zal wel niet echt gemotiveerd zijn voor deze gesprekken.

En wat bleek: er was op een verkeerd knopje gedrukt, door zijn secretaresse notabene. En toen was per ongeluk de afspraak verdwenen. De klant belde mij later met: hé, ik dacht dat we een afspraak hadden. Ik zei: die heb je geweigerd.”

“O, nee! Dat was helemaal niet de bedoeling.”

Dus zo zie je maar. Het is heel belangrijk om eerst naar de feiten te gaan kijken. Van: wat weet ik? Voordat ik in ga vullen wat het misschien wel kan betekenen. Dus daarmee heeft ‘NIVEA’ bijna elke dag wel een betekenis, denk ik, voor mij en ook voor onze klanten.

Dus onthoudt ‘m: Niet Invullen Voor Een Ander.

Dank je wel!

Groeten, namens het hele Kairos Team,

Arjen