Eigenaarschap: Het ei van columbus?

Eigenaarschap: Het ei van columbus?
Annette Looyestijn

In een tijd waarin zekerheden als een vaste baan wankelen en de maatschappij op het punt staat te kantelen, wordt het ontwikkelen van eigenaarschap cruciaal.

Waarom, vraag je je nu misschien af.

“Eigenaarschap: maak gebruik van de creatiekracht van ieder mens”

Laten we even teruggaan in de tijd.

Eigenaarschap bevat het woord eigenaar.
Je bent eigenaar als je iets bezit.
Maar bezit is ook maar een afspraak.

Als man bezit je je vrouw gelukkig al lang niet meer in onze samenleving.
En wie bezit kennis? Intellectual property is een ingewikkeld vakgebied.

Wat je wél bezit is je eigen creatiekracht.
En als je die nou eens aanzet vanuit het perspectief dat je eigenaar bent?

Eigenaar van je werk, eigenaar van je gedachten, eigenaar van je ideeën – wat gebeurt er dan?

Wat zou je doen als je de eigenaar van dit bedrijf, van de organisatie waar je nu werkt bent? Wat zie je dan? Wat zou je dan doen?

Vaak ligt daar iets waar jij de grootste bijdrage kan leveren, waar jij met veel plezier mee bezig kan zijn. Ik geloof dat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf, voor de samenleving, maar ook voor jezelf altijd het grootst is als je vanuit eigenaarschap start.

Is eigenaarschap dan het ei van Columbus? 

Wat was het ei van Columbus ook alweer – Het ei van Columbus is een geniale oplossing voor een ogenschijnlijk moeilijk probleem. Het is een krachtige metafoor voor het ontdekken van slimme oplossingen die anderen over het hoofd zien.

Want is de enorme groei van ZZP-ers misschien ook een uitging van het verlangen naar eigenaarschap? De trend om autonome, zelfsturende teams te bouwen is ook erg populair de afgelopen jaren.

Dit besef brengt ons naar een nieuw tijdperk, waarin oude paradigma’s zoals de hiërarchische organisatie, functiedeling waarin we werk in kleine stukjes opknipten totdat ze zinloos voelden plaatsmaken voor concepten als zelfontplooiing, zelfsturing en eigenaarschap.

Klinkt goed, maar hoe definiëren jullie eigenaarschap dan?

Wij zijn fan van de definitie van Pieter ter Haak: “Eigenaarschap is je ergens over ontfermen en daarbij de volle verantwoordelijkheid nemen”

Wij zien eigenaarschap als de hele mens inschakelen, je hele zelf meenemen ipv van alleen de functionaris/de werknemer. En dat is precies in lijn met onze slogan: Leg wie je bent, in wat je doet.

Dit jaar gaan wij als team Kairos ons verder verdiepen in het thema “Eigenaarschap.”

Via een serie blogs en door het maken van een keynote nemen wij jullie mee in wat wij ontdekken en willen we jullie zo inspireren om vanuit eigenaarschap je creatiekracht aan te boren. Heb je nog een tip over een leuke bron over dit onderwerp? Laat het ons dan even weten. Vinden we leuk 🙂