De angst om jezelf te laten zien

De angst om jezelf te laten zien
Annette Looyestijn

Ieder mens wil gezien worden en zich gehoord voelen. Om te groeien als professional moet je jezelf laten zien.
Dat betekent niet dat je jezelf buiten je omgeving moet plaatsen.
Nee, je staat er middenin, met je eigen ambitie en identiteit.

Jezelf laten zien doe je de hele dag door. Dat doe je zodat je omgeving je onthoudt, je feedback kan geven, geïnspireerd door je wordt, jou verder wil helpen.. noem maar op.

Jezelf laten zien doe je de hele dag door….

Dat betekent ook dat je op plekken komt waar je niemand kent.
Tijdens workshops of netwerkbijeenkomsten.
Voelt dat voor jou ook ongemakkelijk?
Moet je uit je comfort zone om, uit het niets, wat van jezelf te laten zien?
Dat geldt voor mij wel, vragen stellen kan ik goed maar een verhaal over mezelf houden.. dat blijft lastig.

Op zo’n bijeenkomst moet ik alle moed bij elkaar rapen om een gesprek te beginnen.
De stemmetjes in mijn hoofd draaien overuren.
‘Bij wie moet ik gaan staan?’, ‘Wat zeg ik dan?’ ‘Wat is mijn escape-smoes?’
Meestal valt het hartstikke mee en, ook best fijn, ik merk dat ik niet de enige ben die dit lastig vind.

Hoe buig je deze angst om tot een leuke uitdaging?annette_netwerk

Ik heb er wel een manier voor gevonden.
Voor mij heeft het heel erg geholpen om te bedenken dat het aanknopen van een gesprek niet tot doel heeft om mijzelf of mijn dienst te verkopen. Daar gaat deze eerste ontmoeting niet om. Ook niet om mensen om ver te blazen met mijn kennis of ervaring. Het gaat erom dat ik de ander leer kennen, puur vanuit interesse in elkaar.

En voel je op je gemak! Als jij je op je gemak voelt, dan straal je dat ook uit en vinden mensen het fijn om bij je in de buurt te zijn. Heb eerst aandacht voor jezelf. Misschien door je lievelingspak of spijkerbroek aan te hebben, voor de meeting keihard met Queen mee te zingen of vooraf in je eentje een goede kop koffie te drinken. Ik ga altijd eerst even naar het toilet, kijk in de spiegel lach naar mezelf en neem natuurlijk mijn persoonlijk magazine mee.

Mijn boodschap is: Stop hiding

Mijn boodschap is: Stop hiding, laat jezelf zien daar buiten en laat los dat iedereen je leuk moet vinden (hoe leuk je ook bent). Er zijn altijd mensen die dat niet vinden en dat is OK.

Je kunt alleen iets in beweging zetten door zichtbaar te zijn. Dus ik hoop jou op een volgende (netwerk)bijeenkomst te ontmoeten.