Before you kick the bucket

Before you kick the bucket
Annette Looyestijn

Ken je dat? Soms ben je aan het einde van de dag helemaal uitgeblust en tegelijkertijd denk je: Wat heb ik nu eigenlijk écht gedaan vandaag, wat heb ik bereikt? We doen dingen die nu belangrijk zijn (oplossen van crisissen) en dingen die misschien wel urgent zijn, maar niet belangrijk (telefoontjes met vragen die wel in de agenda van de ander passen maar eigenlijk niet in de jouwe). Ik vind het vaak het moeilijkst om tijd in te plannen voor dingen die ik belangrijk vind maar die ‘later ook nog wel kunnen’. Dan komen ze op mijn eindeloze en steeds maar herschreven ‘to do list’.

Maar als ik dat dan mezelf toch eens gun, tijd vrijmaken om met belangrijke dingen bezig te zijn, dan word ik daar wel heel erg blij van. Want wat draagt nu eigenlijk bij aan mijn persoonlijke missie? Vorige week heb ik daarom mijn eigen bucketlist gemaakt.

Een bucketlist is een lijst met dingen die je graag gedaan of bereikt wil hebben in je leven (‘Before you kick the bucket’). Je krijgt op een rij wat je belangrijk vindt. Het mooiste is: als je dit uit je hoofd op papier krijgt dan is de kans groter dat je het daadwerkelijk gaat doen. En wat de kans echt vergroot om het daadwerkelijk te gaan doen? DELEN! Daarom wil ik graag mijn bucketlist met jou delen. (Trouwens, de bucketlist is ook één van de vaste hoofdstukken in de persoonlijke magazines die wij maken).

 

 

Lees deze tips voor het opstellen van je eigen bucketlist.

Neem even de tijd
Ga er even goed voor zitten; neem even de tijd voor je gedachten.
Wat komt er allemaal in je op?

Maak je lijst niet te lang
Kies maximaal tien dingen uit
Kijk ook of er eentje bij zit waar je de komende maanden al mee aan
de slag kunt
Kijk ook naar de praktische kant: is het haalbaar? Moet je er tijd voor
plannen, geld voor gaan sparen, een cursus voor volgen? Etc.

Vragen die je kunnen helpen
Wat wilde je als kind altijd al graag doen? Hoe kijk je daar nu naar?
Waarvan zou je spijt hebben als je het niet gedaan had aan het einde
van je leven?

Invloed?!
Zet alleen dingen op je bucketlist waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.
‘Wereldvrede’ of ‘Mijn kinderen gelukkig maken’ zijn voorbeelden van
zaken die (ook) afhankelijk zijn van externe factoren.

En nu ben ik natuurlijk erg benieuwd…Wat staat er op jouw lijst?