Zó vind je de verbinding tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ garde binnen jouw team

Zó vind je de verbinding tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ garde binnen jouw team
Annette Looyestijn

Wat hoor jij jezelf weleens zeggen (of denken) tijdens een vergadering?

“Dat hebben we al eens geprobeerd.”
OF
“Waarom doen we het eigenlijk (niet) zo?”

Als jij de eerste zin weleens uitspreekt, dan zit je vast al een tijd in je team of organisatie. Je kunt bestempeld worden als ‘oude garde’. Herken je je meer in de tweede zin, dan ben je wellicht nieuw in het team. Herken jij het ‘nieuwe’- versus ‘oude garde’-sentiment bij jou in het team? Ik neem je mee in drie stappen om meer verbinding te ervaren en dus vooruitgang in deze samenwerking te boeken.

Kijk eerst naar jezelf – dan pas naar de ander

De eerste stap in het vinden van een betere samenwerking is te beginnen eerst naar jezelf te kijken. Alles begint bij zelfinzicht. Weet jij hoe je zelf in elkaar steekt? Want dan kun je pas naar een ander kijken. Het helpt om helder te hebben wat jij zelf een prettige manier vindt van samenwerken. Waar je goed in bent, maar ook wat je stress geeft of waar je je in zou willen ontwikkelen. Op die manier is het ten eerste makkelijker om je kwetsbaar op te stellen (dat zorgt voor verbinding), maar ook om helder te kunnen verwoorden waar je naar zoekt of waar je mee zit.

Zie elkaar écht!

De tweede stap is om de ander te wîllen zien. Stel jezelf eens de vraag: heb jij de bereidheid om écht aan te sluiten bij de belevingswereld van de ander? In dit geval van de oude of juist nieuwe garde. Want die bereidheid is nodig in heel het team om nader tot elkaar te komen. Hoe je dat doet? Wees nieuwsgierig naar de ander. Stel vragen en heb eens een ander gesprek dan over werk met elkaar.

Vind verbinding

Een mooie manier om die verbinding te vinden, is Insights Discovery. “Ja, dat met ‘die kleurtjes’”. We maken al meer dan 10 jaar gebruik van dit instrument. Niet als doel, maar als middel om de stappen van (1) jezelf kennen en (2) de ander echt ‘zien’, makkelijker te maken. Om er taal aan te geven, om de gesprekken soepeler te laten lopen.

De kleurentaal helpt enorm om meer begrip voor jezelf en elkaar te krijgen. Vandaar dat veel van onze klanten dit in hun teams inzetten. Het is een eerste stap om het gesprek met elkaar aan te gaan, zodat je even los van de inhoud van het werk met elkaar samen bent en ‘oud’ versus ‘nieuw’ eigenlijk geen rol meer speelt. Want je leert elkaar zien als verschillende individuen die samen hetzelfde doel voor ogen hebben. Zo is iedereen na de teamtraining voorzien van een nieuwe blik, zodat er met frisse ogen naar elkaar en het werk gekeken kan worden.

Benieuwd naar de workshop Insights Discovery voor jouw team? Ga naar https://www.kairos-consultancy.com/bedrijfsontwikkeling/insights-discovery