Doe jij dagelijks waar je het beste in bent? Of trap je in deze valkuilen?

Doe jij dagelijks waar je het beste in bent? Of trap je in deze valkuilen?
Annette Looyestijn

Doe jij dagelijks waar je het beste in bent? Wanneer je jouw kwaliteiten echt goed kwijt kunt in je werk, krijg je daar energie van. Je voelt je meer betrokken, bent productiever en vooral ook blij en gelukkig in je werk. Op zich geen rocket science. Het klinkt zo logisch. Toch zijn we ons lang niet altijd zo bewust van onze talenten.

Trap je ook weleens in deze valkuilen?

  1. We wachten op een crisis en gaan dan aan zelfreflectie doen

Vaak hebben we een crisis nodig – zoals je baan kwijtraken, een slechte beoordeling of een burn-out – om echt na te denken en stil te staan bij jezelf. Zonder crisis kunnen we soms het gevoel hebben dat uitgebreide zelfreflectie niet nodig is, te veel tijd kost of zelfs egoïstisch is.

Maar dat is helemaal niet zo, juist niet. Voor jezelf, je leidinggevenden, collega’s en thuisfront. Als je persoonlijk tevreden bent, ben je ook weer beter in staat anderen te helpen.

  1. We richten ons op wat we niet kunnen in plaats op wat we wél kunnen

We zijn in onze maatschappij veel meer gewend om ons te focussen op wat er niet goed gaat. Dat begint al vroeg. Op de basisschool krijgen we als kind al een rapport met cijfers en moet je vooral aan de slag met datgene wat je niet goed kunt (want anders mag je ook niet over). Ook in het bedrijfsleven zijn we gewend om ons te focussen op wat niet lekker loopt. Denk maar aan een gemiddeld functioneringsgesprek. Daar gaat het vaak om wat beter moet en kan, in plaats van wat er wel goed gaat.

  1. “Omdat er altijd iemand anders nóg beter is”

Wie ben jij om je expert te voelen? Want er is altijd wel iemand nóg beter, toch?

Dat stemmetje maakt het lastig om die eigenschap bij jezelf te herkennen als talent of kwaliteit. Het kan zelfs verlammend werken, jezelf vergelijken met anderen. En dat is jammer, want je kwaliteit kennen en erkennen helpt je weer om meer energie te krijgen uit je werk.

Wacht dus niet op een crisis om aandacht te besteden aan jezelf. Ga op ontdekkingstocht naar wat jou energie geeft en ga daarvoor staan. Het levert je zelfvertrouwen, veerkracht en mooie resultaten op.

En heb je daar hulp bij nodig? Ga naar https://www.kairos-consultancy.com/persoonlijke-ontwikkeling/coverworkshop/