“Ik was tevreden als mijn baas tevreden was”

“Ik was tevreden als mijn baas tevreden was”
Annette Looyestijn

Ik wil graag wat met je delen.

Al heel wat jaar ben ik nu zelfstandig ondernemer.

Ik deel graag met jou hoe het destijds was om één van de eerste opdrachten uit te voeren voor mijn voormalige werkgever. In één keer kwam onze samenwerking namelijk in een ander daglicht te staan. Vooral voor mij.

Ik denk dat dit verhaal je kan helpen als jij, net zoals ik, geneigd bent om je te laten leiden door je werkomgeving. En je misschien voor jezelf niet zo helder hebt, wat JIJ nou eigenlijk wil of belangrijk vindt in je werk of loopbaan.

Voor mij viel het kwartje toen ik van werknemer, ondernemer geworden was.

De verandering van vorm – we waren klant en leverancier geworden – dat gaf mij een totaal ander gevoel.

Voor mij zat het vooral in het opdrachtgever- versus opdrachtnemerschap. Ik nam deze opdracht bewust aan en mijn opdrachtgever koos mij uit. Dit voelde behoorlijk gelijkwaardig. Ik ging verwachtingen managen en gaf zelfs aan wat ik niet ging doen.

Dat had ik als werknemer eigenlijk nooit gedaan. Maar waarom eigenlijk niet?

Daar heb ik nu een antwoord op.

Het magische woord?

Helderheid.

Ik had destijds geen helder doel voor ogen. Wist niet waar ik naar op weg was. Maar nog belangrijker. Ik had zelf geen helder verhaal. Ik liet mij leiden door wat de organisatie van mij vroeg.

Een eigen plan, dat had ik niet zo zeer.

Ik was tevreden als mijn baas tevreden was.

Maar ik volgde niet mijn eigen pad. Ik wist niet wat mijn pad was. Ik wist niet goed welke meerwaarde ik leverde en wilde leveren.

En sinds ik dat helder heb. Heb ik richting. Want ik ben zelf ergens naar op weg.

Dat is wat mij betreft ondernemerschap. Niet reageren op je omgeving, maar invloed uitoefenen op je omgeving. Omdat je iets wilt veranderen, anderen iets wilt leren of helpen.

Het leven gemakkelijker, leuker of veiliger maken. Noem maar op. Als je dat maar helder hebt. Dat is aantrekkelijk voor jezelf en voor je omgeving. Want helderheid geeft focus!

Ondernemerschap zit ‘m niet in de vorm (zzp, bv). Nee, het is een instelling. In veel organisaties wordt deze houding gevraagd.

En dat dit best lastig is, begrijp ik maar al te goed. Maar het kan! Als je jouw verhaal helder hebt en dat zichtbaar maakt.

Daar helpen wij je bij. Dus neem gerust contact met ons op via hallo@kairos-consultancy.com