7 tips voor online meetings

7 tips voor online meetings
Annette Looyestijn

Online meetings faciliteren vraagt echt wat van je. Voor een aantal klanten van ons faciliteren we daarom 30 minuten inspiratiesessies om meer te halen uit online meetings.

online meetingsIn die inspiratiesessie deel ik o.a. 7 tips voor het faciliteren van zo’n meeting. Die delen ik ook graag met jou.

1.     Draag een broek. Of rok mag ook 😉 Nee dit is geen grapje. Zeker in het begin van al die online meetings is de verleiding groot om die in je joggingbroek of yogapants te faciliteren of deel te nemen. Maar bedenk je dat je je echt anders voelt en gedraagt als je wel even aandacht hebt besteed aan wat je aan hebt

2.     Faciliteer met z’n 2en. Zorg ervoor dat je de rollen verdeelt. 1 persoon richt zich op de inhoud en de ander houdt zijn/haar aandacht op de techniek

3.     Geef tips over hoe je de aandacht kunt vasthouden. Zorg ervoor dat deelnemers hun email uit hebben en telefoons zijn weggelegd. Ook kun je als facilitator onverwachte dingen vragen of doen om de aandacht erbij te houden. Bijv. “Sta nu op, kijk naar rechts en chat wat je dan ziet”

4.     Gebruik visualisatie. Wissel af tussen het delen van je scherm en jou in beeld als presentator, gebruik ook handgeschreven tekeningen en evt. andere tools (whiteboards) om je verhaal visueel te maken

5.     SSTT. Mute jezelf en elkaar. Zorg ervoor dat deelnemers op mute staan. Omgevingsgeluiden leiden enorm af en kosten veel energie.

6.     Zijn er technische issues. Zorg ervoor dat deelnemers die bij de techhost kwijt kunnen en niet de rest van de groep ermee lastig vallen.

7.     Begin met een goede check in en eindig altijd met Key Take Aways en call to actions.

Heb jij nog een goede aanvullende tip uit jouw eigen ervaring? Laat het ons horen!