Voor alle ronddolende snelwandelaars

Voor alle ronddolende snelwandelaars
Annette Looyestijn

“Het ronddolen van iemand die veel kan en veel wil, is voor mij soms moeilijk om aan te zien”. Dit las ik van de week in het boek ‘Je bent wie je wordt’ van Samhoud en Nelemans. Ik arceerde de zin meteen, omdat ik het zo herkenbaar vond. Herkenbaar voor mezelf (mijn hoofd zit soms overvol met ideeën), maar ook voor mijn omgeving. Om mij heen zie ik professionals en ondernemers bedolven worden door alles wat ze willen, kunnen of moeten. Ronddolende snelwandelaars noemt Samhoud het. Om de snelwandelaar in mijzelf een beetje in het gareel te houden heb ik twee manieren gevonden om focus te vinden én creativiteit te behouden. Die wil ik graag met je delen in dit blog.

Veel willen en veel kunnen is een geschenk, maar tegelijkertijd kan het ook een grote last zijn. Snelwandelaars raken verstrikt in al hun ambitieuze plannen en hebben grootse moeite met slenteren. Terwijl op zijn tijd een slentermomentje je een enorme boost kan geven. In de topsport heet dat temporiseren. Daar weten ze al lang dat rust (ontspanning: geestelijk en lichamelijk) net zo belangrijk is als trainen. Kairos noemt het ‘pause to accelerate’. Even stilstaan voordat je kunt accelereren.  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor de echte druktemaker, vandaar deze twee praktische tips om dat toch voor elkaar te krijgen

 

1. Vink je brein vrij

Maak een to-do-lijst. Het maken van een to-do-lijst helpt creatieve mensen om te focussen op datgene wat echt belangrijk is. Het maakt ruimte in je korte-termijn geheugen zodat je niet hoeft na te denken over kleine dingen als “de waterstanden doorgeven” of “op die e-mail reageren”.  Ik heb zelf een grote to-do lijst voor plannen en dromen op de langere termijn en daarnaast maak ik elke ochtend een takenlijst voor die dag. Maak je lijst voor de dag niet te lang, anders doe je het nooit goed. Maak de to-do lijst bijvoorbeeld op papier of whiteboard. Vergeet niet een grote krul of vink te zetten als de taak volbracht is, want je hebt iets bereikt en dat mag gevierd worden!

Er zijn ook veel populaire online apps (bijv. wunderlist) om een takenlijst te maken. Ik gebruik zelf de Google Chrome app Momentum. Het is een persoonlijk dashboard met een to-do-lijst, inspirerende foto en quote. Als je veel achter de computer zit is dit ideaal, want elke keer als je een nieuwe browser opent komt hij tevoorschijn. Neem echt de tijd om een to-do-lijst te maken. Oefening baart kunst. We zijn vaak heel goed in het onderschatten hoeveel tijd iets kost en overschatten hoeveel je kunt doen op een dag.

 

2. Waar ben je?

Loopt je hoofd over of ben je op zoek naar een creatief idee voor je klant? Neem de vraag ‘Waar ben je’ dan letterlijk. Zoek een plek waar je je goed voelt en die je inspireert. Die je uit je dagelijkse omgeving haalt. Voor mij is dat bijvoorbeeld de trein. Het is een plek waarin ik gedwongen word stil te zitten.  Het komen en gaan van de reizigers en de langstrekkende omgeving geeft mij een rustig gevoel. Ik word niet afgeleid en heb alle tijd om na te denken, zonder dat ik direct iets moet produceren of opleveren.  Veel mensen komen in de natuur tot rust of als zij gaan sporten. Dit is voor iedereen verschillend. Welke omgeving heeft die uitwerking op jou? De volgende keer als je eigenlijk te druk bent of naarstig op zoek naar een creatieve aanpak, zoek die plek dan op.


Komt dit je bekend voor? Dan ben ik heel benieuwd wat jou helpt om je gedachten te ordenen. Welke tips heb jij voor alle ronddolende lezers? Ik hoor ze graag in de reacties hieronder. 

Naamloos-1
Annette Looijestijn (associé Kairos Consultancy)