Kairos reflectiemoment

Kairos reflectiemoment
Annette Looyestijn

Turbulente tijden vragen om een bewust pauzemoment. In dit bericht delen we graag ons persoonlijke reflectiemoment met jou. Een korte terug en vooruitblik.

De komende weken gaat iedereen van team Kairos er even tussenuit. Niet voor verre reizen dit keer. Wel om op te laden. We nemen wat afstand van ons werk, om het daarna weer scherp te zien. Je kent inmiddels vast ons credo ‘pause to accelerate’. Doe je mee?

Zomerse groet,

Susan, Arjen, Marieke en Annette

NB. We zijn op verschillende momenten op vakantie. Dus er is altijd wel iemand bereikbaar.

“When nothing is sure, everything is possible” – Margaret Drabble

Wat ik mooi vond aan de afgelopen maanden is onze focus op wat kan WEL? Live training kunnen niet. Maar online kan er veel WEL. Ik heb al jaren de wens om ‘meer met online’ te doen. Om teams te laten ervaren dat je online ook interactie en verbinding kan creëren. Voor onze klanten in de VS gaf ik af en toe wel een online training maar in Nederland wilde dat nog niet zo lukken. Tot nu dan.

Trots ben ik op de feedback van een team manager die onze online Insights Discovery training volgde. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet zo zag zitten om onze live trainingen om te zetten naar online. Maar ik ben om. Wat leuk en goed in elkaar gezet qua programma op deze manier. Is heel snel schakelen als deelnemer, goed doordacht, veel interactie door gebruik te maken van de verschillende online tools en toch de kern te pakken volgens mij.”

Ik kijk er naar uit om na de vakantie nog veel meer teams te laten ervaren hoe je interactieve online sessies faciliteert waarbij je deelnemers niet in slaap vallen maar actief deelnemen en je het leuk hebt met elkaar – of je nou thuis zit of op kantoor.

“De wereld gaat ten onder omdat mensen eenvoudig weg niet op een stoel kunnen blijven zitten.” Vrij vertaald citaat

Dit citaat heb ik tijdens de corona crisis gepraktiseerd en ik denk velen noodgedwongen met mij. Wat ik ervan geleerd heb? Dat veel meer zaken digitaal kunnen dan ik dacht. Ik ging altijd met veel plezier op weg naar klanten en het persoonlijke gesprek heb ik altijd zeer op prijs gesteld.

De digitale versie daarvan is me alleszins meegevallen en is iets dat we voor de toekomst vast kunnen houden.
Wat mij ook is opgevallen dat ik weer veel meer ben gaan lezen. Zoals: Once upon the future, De Donuteconomie, Pessimisme is voor losers, Choose again….. Veel boeken die ideeën aan dragen over nieuwe samenlevingsvormen na de covid crisis. Ik probeer uit deze filosofieën handelingsperspectieven te halen omdat de echte verandering past ontstaat als we ons echt anders gaan gedragen. Zo ben ik de Groene Liefde gaan sponsoren en heb me opgegeven voor kersenplukevent voor een goed doel. Geen grote dingen maar wel concreet.

Ik heb me voorgenomen om deze lessen vast te houden voor na de zomer, waardoor we persoonlijke ontwikkeling laagdrempelig op de agenda kunnen houden bij onze klanten.

Er zit vrijheid in beperkingen

Wat ik zo mooi vind aan de afgelopen tijd is dat je ziet dat er vrijheid in beperkingen kan zitten (en dat terwijl we onszelf best nog eens kunnen beperken als we alle vrijheid hebben :)). Doordat er veel ineens ‘niet mocht’ zoeken we de grenzen op van wat mogelijk is en worden we creatief. Wat kan er wél? En dat is best veel: ook als je voor een vak gekozen hebt waar je juist mensen dichter bij elkaar probeert te brengen terwijl we fysiek afstand moeten houden.

Als je een (ongevraagd) duwtje krijgt kun je meer dan je denkt; je rekt die vertrouwde comfort zone wat op. En ja, het is cliché maar waar: ‘that’s where the magic happens!’Nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden om (in m’n eentje) een online workshop te hosten en zonder Corona was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen…

In de afgelopen weken volgde ik een ‘Day in the life’ fotocursus bij Sandra en Christa. En nu we de vakantie naar Maleisië en Singapore hebben ingeruild voor een weekje Twente en Friesland betekent dat, dat ik lekker kan oefenen met fotograferen op de camping. Genieten van het kleine.

En na de zomer? Ik heb er alle vertrouwen in dat er mooie dingen op ons pad komen. Het zal vast een combinatie worden van online kennis en inzichten delen met offline connecten. Ik kijk ernaar uit.

Snel schakelen

Dat is wel het toverwoord van de afgelopen maanden. Binnen no-time hadden we een virtuele Insights Discovery training staan. Was ik opeens expert in Mural en gaf daar ook trainingen in. Dat gaf super veel energie! Ik heb ook met veel interesse gekeken naar hoe andere ondernemers zich bewogen. De één supersnel, creatief en persoonlijk. De ander meer afwachtend, rust nemend tot het weer beter werd of maatregelen werden versoepeld.
Na de initiële actiefase brak bij mij ook een rustigere periode aan. Waar ik juist meer tijd nam om te sporten, veel buiten te zijn. Het huis een make-over te geven. Meer te fotograferen.

En nu, nu voel ik eerlijk gezegd ook wel veel moeheid en is het goed om even letterlijk weg te gaan en uit te tunen. Misschien herken je dat ook. Ik ga er in ieder geval even tussenuit om echt rust te ervaren zodat alle creatieve processen weer langzaam kunnen gaan stromen. Tot in augustus!