Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Annette Looyestijn

Wat zie jij?

Ken je dat, je hebt het idee dat je langs elkaar heen praat terwijl je dacht het over hetzelfde te hebben?

We hebben allemaal ons eigen referentiekader en creëren daarmee onze eigen unieke realiteit. Dit maakt dat we situaties niet allemaal hetzelfde zien en interpreteren. Je kunt het dus oneens zijn en toch allebei gelijk hebben. Anders betekent dus zeker niet altijd ‘goed’ of ‘fout’! Maar gewoon…anders.

 

Inzicht in jezelf en in de ander

Leuk en verrijkend, deze verschillen, maar soms ook best lastig!

Je merkt dat je met de één gemakkelijker verbinding maakt dan met de ander. Hoe meer inzicht je krijgt in je eigen percepties, hoe meer begrip je kunt hebben voor de perceptie van een ander. En hoe meer waardering.

Dat klinkt simpel, maar je kunt moeilijk buiten jezelf treden om dit voor jezelf zichtbaar te krijgen. Hoe krijg je hier dan toch een beetje grip op? Door zelfonderzoek, feedback en gesprekken met anderen kun je veel te weten komen over jezelf. Een instrument als Insights Discovery helpt hier ook goed bij.

Pas door meer inzicht in jezelf te krijgen kun je ook meer inzicht in de ander krijgen. Afstemmen en verbinding maken; daar draait het uiteindelijk om!

 

Je kunt altijd nog besluiten een gelukkige jeugd gehad te hebben

Het mooie van perceptie is dat je ermee kunt spelen; je kunt actief besluiten ergens op een andere manier tegenaan te kijken. Je kunt je je eigen realiteit dus ‘gewoon’ anders voorstellen. Hoe geweldig is dat! En daardoor kan je realiteit ook nog eens écht veranderen. Een mooie oefening die wij hiervoor veel gebruiken is het schrijven van je levenslijn. Je woordkeus en de betekenis die je hiermee geeft aan gebeurtenissen in je leven is hierbij heel belangrijk.

Een voorbeeld

Een klant schreef een stuk in haar levenslijn over verschillende operaties, tijden dat ze veel fysieke klachten had en hoe haar dit belemmerde in het uitvoeren van haar werk. We hebben dit vertaald naar:

Overal het beste uithalen!

Niet altijd wil je lijf datgene doen wat jij wilt. Dit kost dan best even tijd voordat je dit kunt accepteren. Ik heb geleerd waar mijn grenzen liggen en wat wel en niet kan. Gelukkig wil mijn lichaam hetzelfde als mijn geest. Namelijk afwisseling! Juist deze afwisseling maakt dat ik het beste uit alles probeer te halen.

Je plaatst de gebeurtenissen en mijlpalen in je leven in het perspectief dat jij wilt en ambieert. Geen maakbare wereld, maar wel het heft in eigen handen nemen.

Dit plaatje heb je vast eerder gezien. Het is één van de bekendste plaatjes om verschil in perceptie te illustreren.

Ik moet een jaar of acht geweest zijn toen mijn vader dit voor het eerst aan mij vroeg: Wat zie je?

Een mevrouw antwoordde ik. Zie je een oude vrouw of een jonge vrouw? vroeg mijn vader. Een oude. Ik zag de vrouw van midden twintig.
Voor mij was dit een oude mevrouw.

Soms denk je alle percepties wel te kennen (je ziet zowel de oude als de jonge vrouw) en ziet iemand anders het toch nét weer even anders…