Hoe vertel je een verhaal dat resoneert en aanzet tot actie?

Hoe vertel je een verhaal dat resoneert en aanzet tot actie?
Annette Looyestijn
Marieke foto via cameraBrene Brown, Simon Sinek, Nancy Duarte… allemaal hebben ze miljoenen views op TED.com en weten ze je echt mee te nemen in hun inspirerende verhaal. Die verhalen komen echt binnen bij mij. Hun verhalen resoneren. Maar als je verhaal niet echt binnenkomt bij je publiek dan gebeurt er….niets. Helemaal niets. Dat voelt niet goed. Dat voelt zelfs heel vervelend.

Als je ooit zelf een slechte presentatie gegeven hebt, dan herken je dit gevoel meteen. Je weet binnen een paar minuten al: Dit gaat niet goed! Ik verlies m’n publiek. 

Ik ken dit gevoel ook. Jarenlang heb ik presentaties gegeven over onderzoek op het gebied van Human Resources. In het begin focuste ik me heel erg op het onthouden van alle data en inzichten. Wat was ik hard aan het werk. 

Na een tijdje gingen mijn presentaties eigenlijk best goed. Als reactie kreeg ik vaak te horen: “Dat is interessant, Marieke!” Dank voor het delen. 

En toch, was dat niet wat ik wilde horen.

Ik wilde horen: Wow, jouw verhaal heeft me geraakt, Marieke. Dit kan niet langer wachten; vanaf nu gooien we het roer om. En door jouw verhaal weet ik nu waarmee we moeten beginnen. Dank je wel!” Ik wil aanzetten tot actie. Ik wil resoneren.

Resoneren? Kun je dat leren?

Ja, ik geloof dat dat kan. Als jij jouw frequentie afstemt op de frequentie van je publiek, dan komt je verhaal écht binnen. En ik heb drie tips voor je hoe je dat kunt bereiken. 

1. FOCUS OP JE ‘MORAAL’ VOOR EEN HELDER VERHAAL

Hoe vaak heb je niet in het publiek gezeten van een presentatie en dacht je achteraf: waar ging dit nou ei-genlijk over? Iets dat vaak fout gaat in het bouwen van verhalen is dat je niet helder hebt wat je ‘narrative’ is. Wat wil je nu precies met je publiek communiceren? Wat is de moraal van je verhaal?

Het vinden van die boodschap – de ‘key message’ is soms lastig.

En het kost soms een aantal rondes om het echt helder te krijgen. Maar een goede eerste stap is om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

Na het horen, lezen of zien van mijn verhaal:

  • Wat wil ik dat mensen WETEN?
  • Wat wil ik dat mensen VOELEN?
  • Wat wil ik dat mensen DOEN?

Zo wil ik graag dat jij na het lezen van mijn verhaal denkt: “Dit zijn handige tips! Hiermee kan ik mijn eigen verhaal veel effectiever maken.” 

Ik hoop dat je voelt dat jij het verschil kan maken met jouw verhaal. En dat je dus jouw verhaal met de wereld gaat delen. In de vorm van een magazine, webinar, presentatie of misschien zelfs wel een video.

2. VERTEL VERHALEN OM VERBINDING TE MAKEN

Data alleen, leveren geen staande ovaties op.

Door de jaren heen heb ik ook gemerkt dat als ik echt impact wilde hebben – als ik mensen aan wilde zetten tot actie en verandering – het over alleen data en vertellen niet genoeg was. Data zijn interessant en ze kunnen leiden tot mooie, nieuwe inzichten. Maar data alleen zetten bijna nooit aan tot actie die tot echte verandering leidt.

Mensen komen pas in actie als jouw boodschap de juiste snaar raakt. 

Hoe raak je die snaar? Door verhalen te vertellen. Verhalen linken feiten met emoties. Brene Brown zegt het zo mooi: “Stories, are just data with a soul”. 

Dus, je kan wel over data praten maar maak het levendig door voorbeelden te gebruiken. Door het te relateren aan iets dat ik herken. 

Wat zijn jouw verhalen?

Maak een ‘collection of stories’ die jij aan kan halen als voorbeelden voor je publiek.

Verhalen die je zelf mee hebt gemaakt en uit je eigen ervaring komen werken het beste. Die kan je namelijk vanuit de ik-vorm vertellen. 

Durf je verhaal ook persoonlijk te maken.

Zo geef je extra betekenis aan je verhaal. Laat je hele zelf zien, met jouw hele persoonlijkheid. Vertel over wat je gelooft. Zo geloof ik dat jij met jouw verhaal een groots verschil kan maken. Jij kan meer compassie creëren en met jouw verhaal een positieve bijdrage leveren aan de wereld.

3. INTERACTIE IS KEY

Hoe belangrijk interactie is werd past echt duidelijk voor me toen ik meer webinars ging geven. De eerste webinars die ik deed waren alleen maar ‘zend werk’. Buiten de vraag- en antwoord sessie van vijf minuten aan het einde was er eigenlijk geen interactie met mijn publiek.

Het is ook een rare ervaring, zo’n webinar geven. Je voelt alsof je je verhaal in een zwart gat zit te vertellen. Je ziet je publiek niet. En je hoort ze vaak ook niet.

Of zij jou wel zien hangt ervan af of je de camera aanzet. Eerst deed ik dat niet maar tegenwoordig wel. Al is het maar voor de eerste vijf minuten. En ik kan je vertellen, het maakt een gigantisch verschil! Je maakt meteen duidelijk dat je een echt persoon bent daar aan de andere kant van de computer. Een echt persoon die tijd en moeite heeft gestoken om een goed verhaal voor te bereiden. 

Interactie heeft verschillende vormen. In een presentatie kan je vragen stellen aan je publiek. In een video is dat wat lastiger. Mijn tip: sluit af met een call to action of een key inzicht. Stiekem pas je dan dus gewoon mijn eerste tip uit dit verhaal toe.

[idea]Lees nog meer verhalen in mijn persoonlijk magazine of vraag een hard-copy bij mij aan.

Wij gebruiken zelf geen marketing cookies en werken niet samen met adverteerders. Deze site gebruikt echter wel functionaliteit van sites die dat wel doen. Of u deze cookies krijgt hangt af van uw cookie-voorkeuren op de betreffende sites, maar voor uw bescherming tonen we deze onderdelen van de site pas wanneer u ons toestemming geeft voor marketing-cookies.

View details

[/idea]